Beleggen in contracts for difference

Wanneer je al een tijdje belegt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je het begrip “contract for difference” ook bekend als de afkorting CFD vast al eens gehoord. Deze contracten zijn zeer geliefd bij mensen die beleggen, omdat er enorme winsten geboekt kunnen worden. Er zijn ook risico’s, zeker in het geval dat je gebruik wil gaan maken van de leverage-optie, de hefboom. Met dit artikel leggen we uit wat contracts for differences behelzen, waar je dan precies in investeert, hoe je ze aankoopt en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Als je dan kennis hebt van de risico’s kun je beslissen al dan niet in CFD te gaan handelen.

Wat zijn contract for differences?

Een contract for difference is een afspraak tussen belegger en broker over het verschil in prijs van een investering. Het kan dan op alle beleggingsvormen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs een complete index, zoals de AEX of NASDAQ. Met je broker spreek je een prijsverschil af en wacht af tot de koers omhoog gaat of zakt. Zodra de koers dan anders ligt kun je ertoe overgaan je contract te sluiten en je winst te innen. Desondanks kan het ook andersom gaan en verdient de broker juist aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Als je een hefboom gebruikt kun je nog veel meer geld verdienen, want bij een hefboom van 1:10 hoef je per tien euro omdat ze dividend aandelen hebben.

Veel voordelen

De handel in contracts for differences (CFD’s) is al jaren erg populair onder beleggers omdat er veel voordelen aan te zien zijn. Voor de CFD-handel losbarstte kon je nog niet beleggen op koersdalingen. Middels contracts for differences kan dat wel en dat biedt oneindige mogelijkheden voor investeerders. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten kwijt bent als je een CFD wil afsluiten. Je kunt de hele dag door handelen in CFD en je bent niet aan de beurs gebonden qua tijd. Iemand die weet wat hij of zij doet kan aardige winsten boeken met de handel in contracten over prijsverschil. Bij die grote winsten speelt de hefboom een vooraanstaande rol.

Contract for difference

Risico’s

Behoorlijke voordelen, maar juist de nadelen laten zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De betekenis van een hefboom wordt veelvuldig verkeerd ingeschat en te rooskleurig beschouwd. Want ook al kun je gigantische winsten maken, zijn de verliezen bij een hefboom even zo groot. Ondanks dat je maar een deel hoeft te betalen, bij verlies moet je het volledige verloren bedrag aan de brokersdienst betalen. Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en in te lezen en nooit zomaar te beginnen met contracts for difference. De ervaring is helaas dat veel ongeduldige investeerders te snel een CFD afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder onderbouwing investeren en vervolgens zien verdwijnen.

Handelen in CFD

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om geld te zetten op een daling van aandelenkoersen en daarmee veel winst te maken. In deze CFD (contract for difference) spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na (een deel) de inleg. Middels een hefboom kun je nog meer winst maken. Bij de hefboom 1:50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch mag je de winst houden. Kijk bijvoorbeeld naar een indice die voor 100 euro werd gekocht en tegen 10% winst werd verkocht, dan neem jij 5 euro winst, terwijl je er destijds maar één euro voor betaalde. Een enorme winst met 400%! Vergeet alleen niet: andersom werkt het ook en zo kan een hefboom ook tot grote verliezen leiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *